• Padló csiszolószerszámok, segédanyagok, dilatációs profilok.
 • Hívjon itt : +36704370106

Dilatációs profilok: Az ipari betonpadlók stabilitásának kulcsa

Az ipari padlók építése és karbantartása során a stabilitás és a hosszú élettartam elengedhetetlen. Az egyik legfontosabb elem a padló dilatációja, ami segít a padlók megfelelő terhelhetőségének és tartósságának biztosításában. Azonban a mai építészetben csak igen kevés esetben elegendő a hagyományos „vágott dilatáció”. Ilyenkor lépnek színre az úgynevezett dilatációs profilok. Ebben a blogposztban megvizsgáljuk a dilatációs profilok főbb típusait, és azok tulajdonságait.

Mi a dilatációs profil?A dilatációs profil feladata, hogy a szerkezeti hézagot, a dilatációs szerkezetet áthidalja, a mozgásból eredő változásokat elnyelje. Egy épületben többféle épületmozgás van:

 • hőtágulás és hőösszehúzódás
 • süllyedés
 • szél okozta kilengés
 • szeizmikus mozgások

Egy dilatációs profil kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell venni. Felsorolunk néhányat a teljesség igénye nélkül:

  • telepítés módja: beépített vagy utólag beépítendő dilatációs profil
  • a beépítés helye szerinti követelmények: esztétikai szempontok, terhelhetőség, tartósság, higiéniai szempontok, vízzáróság, tűzvédelem
  • összedolgozandó felületek tulajdonságainak figyelembevétele
  • elmozdulási követelmények, hézagok nagyságának pontos meghatározása

Dilatációs profilok főbb típusai

 1. Egyszerű fedőprofilok

Az egyszerű fedőprofilok olyan dilatációs elemek, amelyek elsősorban esztétikai szerepet töltenek be. Ezek általában műanyagból, alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készülnek, és a padlók felületén elhelyezkednek el, hogy elrejtsék a dilatációs, valamint falhézagokat. Az egyszerű fedőprofilok könnyen telepíthetők, és könnyen karbantarthatók.

  1. Rugalmas betéttel ellátott profilok

  A rugalmas betéttel ellátott profilok egy lépéssel tovább mennek az egyszerű fedőprofiloknál. Ezek a profilok speciális gumibetétekkel vagy rugalmas tömítésekkel vannak ellátva, amelyek a dilatációs résekben helyezkednek el. Ennek eredményeként képesek kompenzálni a padlók hőtágulását és összehúzódását, így megakadályozzák a repedések és deformációk kialakulását. Segítségükkel nem csak esztétikai szempontok kerülnek kielégítésre, de a szennyeződések bekerülése is elkerülhető.  Ezen profilok alkalmasak továbbá olyan helyekre is, ahol víz zárás szükséges. Létezik belőle előre- és utólag beépítendő típus.

 1. Teljesen fém dilatációs profilok

A teljesen fém dilatációs profilok a legmagasabb szintű stabilitást és tartósságot nyújtják az ipari padlóknak. Ezek a profilok általában alumíniumból, acélból vagy rozsdamentes acélból készülnek, és nagy mechanikai teherbírással rendelkeznek. Ideálisak olyan területeken, ahol nagyobb terhelések érik a padlót. A teljesen fém profilok hosszú élettartamot biztosítanak, és ellenállnak a korróziónak és egyéb káros hatásoknak. Ezen profilok esetén is elérhető a víz záró hatás különböző módszerekkel. Pl.: EPDM membránok használata. Szintén létezik belőle előre- és utólag beépítendő típus.

 1. Fali és mennyezeti profilok

A fali és mennyezeti dilatációs profilok olyan kulcsfontosságú elemek, amelyek lehetővé teszik az épületek falainak és mennyezetének természetes mozgását. Ezek a profilok nemcsak esztétikus kialakításukkal járulnak hozzá az épületek megjelenéséhez, hanem hatékonyan minimalizálják a repedések és deformációk kockázatát. Fontos szerepük továbbá a hő- és hangszigetelés.

 

Technikai adatlapok CAD rajzok, BIM állományok

A dilatációs profilok kiválasztása és telepítése kulcsfontosságú az épületszerkezetek hosszú élettartamának biztosításához. Cégünk elkötelezett abban, hogy segítsen tervezőknek és megrendelőknek a megfelelő profil kiválasztásában és telepítésében. Technikai adatlapjaink részletes információkat tartalmaznak a profilok méretéről, anyagáról és terhelési kapacitásáról. Emellett CAD rajzokat és BIM állományokat is kínálunk, amelyek segítségével könnyedén tervezhető és telepíthető a megfelelő profil a projektjéhez.

Kérdésevan?

Ha további kérdései vannak, vagy segítségre van szüksége a dilatációs profilokkal kapcsolatban, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk.